EL PROJECTE MUSICAL 2009
Estem preparant, acabant de perfilar i d’afinar el FOLK SONA d’enguany. Perquè aneu fent boca, us hem fet un resum.
Hem volgut tornar a la nostra música, la d’arrel. Aquella que amb el pas del temps ens identifica amb la terra, la societat i els costums. Serà el tema de l’edició d’enguany.
Per poder explicar i entendre el tipus de música. Hem diferenciat en la suit dues parts:
1a part: “Músiques del sud”. La seua procedència és del sud de la península i de gran influència amb la música que ens arriba del Mediterrani i d'herència àrab. Són manifestacions musicals espontànies, més arcaiques procedents de comarques on els corrents migratoris en busca de treball (temporers o definitius) possibilitaven i facilitaven eixa transmissió.
Repertori: Fandango, Seguidilles, Malaguenyes, Ball Plà, Jotes, Valencianes, Dansà, etc.
2a part: “Músiques del nord”. Els ritmes, instruments i melodies ens arriben d’Europa. És una música posterior, més elaborada amb instruments de major prestacions. Existeix major facilitat per desplaçar-se i adquirir altres instruments més sofisticats, acompanyats de melodies i balls més moderns.
Repertori: Polca, Vals, Masurca, Scotis, Bolero, Havanera, Pasdoble, etc.
Al finalitzar, els alumnes prepararan un repertori ballable d’una selecció de peces que han interpretat anteriorment i altres col·lectives per fer ballar familars i públic assistent, tal com es feia abans en un ball de plaça.
Tallers:
Cançons populars. David Reig: autor del llibre “Canta, toca i balla”, és mestre de primària i ens ensenyarà el seu treball de recerca i ensenyament d’un repertori de cançons populars.
Músic polinstrumentista. Ximo Caffarena: compositor, director i intèrpret amb formacions que van des de la música de ball i varietats fins el rock, el conjunt coral, la música popular, el funk, el soul, la música per al teatre, la new age, la salsa, el flamenc, música per als xiquets, per al cine i la televisió.
Animació de carrer i d’escenari. Trencaclosques: els contes, la tradició, la relació directa amb el públic, la música viva i viscuda, el sabor del carrer, la convivència intergeneracional i la reflexió.
Ball popular i tradicional. Taller de Ball “Ca Bassot”, amb una llarga tradició impartint cursos de ball per tot arreu, organitzen d’una forma estable, activitats al voltant del ball popular i tradicional.